1,6 miljonerklubben

Lill Lindfors är med i kärntruppen för 1,6 miljonerklubben.Kärntruppen består av en grupp kända kvinnor som med hjälp av sitt kändisskap och sin fack kunskap hjälper klubben att få uppmärksamhet kring olika frågor. De finns också med vid olika evenemang och tillställningar.

 

Klubben grundades 1998 av Alexandra Charles som är ordförande sedan dess. Hon hade då hört hjärtprofessorn och chefen för Centrum för Genusmedicin Karin Schenck-Gustafsson samt gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren berätta om hur mansdominerad forskningen är och hur kvinnor diskrimineras i vården. För att kunna sprida information ur ett mer kvinnligt perspektiv, inte bara om hjärtsjukdomar utan också om andra ämnen, bildades 1,6 miljonerklubben. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige.

Tio år senare, 2008, bildades 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna mellan 18 och 45 år. De två föreningarna samarbetar och hjälper varandra. Båda arbetar för samma mål.

Idag informerar klubben om allt som rör kvinnans situation. Utöver sjukvården engagerar vi oss också i kvinnors situation på arbetsmarknaden, invandrarkvinnors situation, miljö, ekonomi och inte minst kultur som vi menar är en viktig del i hälsan.

Genom att skapa opinion och sätta press på myndigheter, politiker och forskare vill 1,6 miljonerklubben skapa ett friskare samhälle med ökat hälsomedvetande och livsglädje för alla kvinnor i alla åldrar. Att det finns biologiska, fysiologiska och farmakologiska skillnader mellan kvinnor och män har vi länge arbetat för att man ska ta hänsyn till vid både hälsa och sjukdom - därför stöder vi Centrum för genusmedicin på Karolinska institutet.

1,6 miljonerklubben är idag en av landets största kvinnoföreningar och har ca 33 000 medlemmar. Klubben ger ut en tidning, böcker och kalender, håller seminarier om hälsa cirka 20 gånger per år. Dessutom ordnar vi resor, utflykter går på bio, teater och umgås.

 

Vill ni veta mer om 1,6 miljonerklubben vänligen gå in på deras hemsida www.1.6miljonerklubben.se