Biografi

Maj Lillemor "Lill" Lindfors, född 12 maj 1940 i Helsingfors, Finland, är en svensk sångerska, komiker och skådespelerska.
Lill Lindfors blev upptäckt då hon spelade studentrevyn ”Nobborna” vid Stockholms universitet (då kallad Stockholms högskola). Sommaren 1959 blev Lills professionella scendebut på Hamburger Börs i Stockholm för att tjäna lite extra pengar innan hon skulle fortsätta på Universitetet. Men hon blev upptäckt av Hagge Geigert och blev engagerad till hans nyårsrevy "Sillidonien" i Uddevalla 1960.
1961 spelade Lill i Karl Gerhards revy ”Ursäkta handsken” på Idéon Teatern i Stockholm med bland andra Birgitta Andersson och Cilla Ingvar. 1960-talet fortskred med engagemang hos Knäppupp där hon medverkade i musikalen ”Pyjamasleken” och revyn "I hatt och strumpa". 1962 medverkade Lill tillsammans med Jan Malmsjö och Eartha Kitt i TV programmet ”Kaskad” i regi av Åke Falk. Programmet belönades med guldrosen i Montreux.
Lill sökte in till Statens scenskola (teaterhögskolan) i Stockholm men sprack i tredje provet. Hon gjorde nattradio med Kjell Stensson och var den första programledaren för ”Tio i Topp” 1961.
Hasse och Tage engagerade henne till revyn ”Konstgjorda Pompe” på Gröna Lund 1963 och tillsammans med Owe Thörnqvist gjorde hon succé i folkparkerna och på gamla Hamburger Börs där deras show ”Adam & Eva” spelades för utsålda hus 1964. Owe och Lill fortsatte sitt samarbete med showen ”Jo ja tackar ja” på Berns 1965. Samma år spelade hon Anita i den första svenska uppsättningen av ”West Side Story” på Oscarsteatern.
Lill Lindfors vann Melodifestivalen 1966 tillsammans med Svante Thuresson med ”Nygammal vals”.
Medverkade i revyn ”Klotter” av Beppe Wolgers som gick på Maximteatern 1968 med bland andra Carl-Gustav Lindstedt, Lars Ekborg och Anita Wall. I krogshowen ”Påsen” återigen på Hamburger Börs spelade hon 1967 med Anders Linder och något år senare med Robert Broberg och Anders Linder på Berns salonger.
Lill Lindfors skivdebuterade 1961 med singeln Lazy River med översättning av Beppe Wolgers följt av singlarna ”Sån är jag”, ”Jag tycker inte om dig” och ”Amanda Lundbom”. Hennes först album ”Du är den ende” släpptes 1967. Titellåten på albumet ”Du är den ende” är, med sin text av Bo Setterlind, en av de mest igenkännbara sångerna av Lill Lindfors.
"Du är den ende" såldes i 114 500 exemplar, vilket gav Lill en diamantskiva 1968.
 

1970-talet
Under 1970-talet hade Lill Lindfors flera framgångsrika shower på Berns salonger bland annat med Brasse Brännström och Magnus Härenstam. 1971 vann Lill också en Grammis för årets populärproduktion med kvinnlig sångartist för albumet ”Mellan dröm och verklighet”
Lill medverkade i många TV produktioner bland annat "n.s.v.i.p" (not so very important people) tillsammans med Lee Hazelwood som vann guldrosen i Montreux 1973, ”A song for you” med Mort Schuman i Paris, ”Wenn der weisse fleider wieder blöht” med Mirielle Mathieu och ”La Lill show” som gick i Tyskland och Frankrike.
Under 1970-talet debuterade hon också som skådespelerska i en talpjäs, ”Galenpannan”, där hon spelade mot bland andra Sven Wollter.
 

1980-talet
De é Lindfors” spelades med framgång på Börsen i Stockholm i mitten av 1980-talet. Showen gick även ut på turné runt om i landet.
Lill var värd för Eurovision Song Contest 1985, då hon med en klänning specialdesignad av Christer Lindarw medvetet tappade kjolen av vilket Europa roades.
Lill medverkande även i TV program skrivna av Birgitta Götestam bland annat ”Nu är det damernas” där även Hjördis Pettersson medverkade. Programmet belönades med silverrosen i Montreux 1982. Även Tv programmet ”Handväskan” där Lill och Björn Skifs medverkade vann pris i Montreux.
För yngre publik blev hon känd genom det populära barnprogrammet ”Svenska Sesam”. Under några år på 80-talet var hon delägare och teaterdirektör för Maximteatern i Stockholm tillsammans med Brasse Brännström, Magnus Härenstam och Aller Johansson. Bland uppsättningarna på Maxim fanns bland annat musikalen ”Sugar”, där Lill spelade den kvinnliga huvudrollen mot Brännström och Härenstam.
Medverkade 1983 i filmen ”P&B” i rollen som Agda i regi av Hans Alfredsson. Motspelare var Allan Edwall, Stellan Skarsgård och Lena Nyman. Och 1988 medverkar hon i filmen ”Vargens tid” också den regisserad av Hans Alfredsson.
Lill startar i och med albumet ”Aniara” ett långvarigt samarbete med den norska tonsättaren och kompositören Ketil Bjornstad som varar än idag ”Människors makt”, ”Höga visan” och ”Ett liv” är också album där Lill och Ketil samarbetat.
 

1990-talet

1995 medverkade hon i Tv-serien ”Mitt Sanna jag” tillsammans med Brasse Brännström.

Lill Lindfors återkom till Maximteatern 1996 med showen "Lill & Svensson", tillsammans med skådespelaren Lennart R. Svensson. Showen flyttade sedan till Berns salonger då med Dan Ekborg som motspelare. Hon är konferencier för Polar Music Prize och gör bejublande konserter över hela Skandinavien.
1997 belönas Lill Lindfors med med H.M. Konungens medalj av 8:e storleken.
 

Senare åren
Hon är UNICEF-ambassadör och håller även seminarier om kroppsspråk. På senare år har hon gjort många jazzkonserter bland annat tillsammans med Claes Crona. Sjungit in nya tonsättningar av svensk lyrik, till exempel dikter av Edith Södergran vilket resulterade i albumet ”Ett Liv” tonsatt av Ketil Bjornstad.
Föreställningen ”Triumf att finnas till” gick på turné med Riksteatern 2003. Det är Lills hyllning till tre starka kvinnliga författare; Anna Maria Lenngren, Edith Södergran och Eeva Kilpi.
2004 släppte hon skivan ”Gör mig lite levande tillsammans med poeten Jacques Werup. Den är producerad av Michael Saxell som även komponerade musiken. Skivan följdes av en landsomfattande turné.
2006 utkom albumet ”Här är den sköna sommaren”. 2008 samarbetade hon igen med Ketil Bjornstad som resulterade i albumet ”Coastlines
Hösten 2009 och våren 2010 turnerade Lill Lindfors med Riksteaterns uppsättning av komedin "Plaza svit" där hon gestaltade tre olika kvinnor. Hon fick beröm för sin skådespelarförmåga (medspelaren Tomas Bolme spelade också tre olika karaktärer i den kända komedin av Neil Simon). Samarbetet med regissören Jan de Laval fortsatte 2012 med komedin ”Ensamma hjärtan” tillsammans med Reuben Sallmander.
2009 kom Lill Lindfors tillsammans med Agneta Lagerkrantz ut med boken ”Sa du gula höns”, samtal om livet från A-Ö. Titeln till boken refererar till en händelse på en kyrkogård på Åland där Lill Lindfors promenerade med sin åldrade mamma, som tyckte sig se gula höns uppradade. Vid en närmare titt visade sig de gula hönsen vara trädgårdskannor av plast. Missförståndet fick Lill och hennes mamma att skratta högt.
Hon är med i 1,6 miljoner klubbens kärntrupp och hedersmedlem i Emmerich fonden.
Hennes kalender är fulltecknad med uppdrag av olika slag samt konserter i hela Skandinavien.
Lill Lindfors medverkade i 2013 års upplaga av TV4:s ”Så mycket bättre”.
För att se aktuella konserter och uppdrag vänligen gå in på Lill Lindfors kalender.